Itt az Adventi időszak, bár az időjárás nem ezt mutatja, de mégis elérkezett az év vége, december. A napokban sokat járt az eszemben ez a téma, így most, hogy van egy kis időm, le is írom. Általában ilyenkor megnyugszom, tudok a további dolgokra gondolni. Addig viszont, feszít belülről valami, mint egy kis manó, hogy írj! Szóval, Advent.

A média tele van azzal, hogy próbálj meg több időt szánni a családra, magadra, lassulj le, nem az ajándék, az ételek mennyisége fontos. Persze. Sok-sok közhely, amiket elégszer mondogatunk, akkor beválik? Nálatok volt már ilyen? Én ilyenkor még inkább fel tudom idegesíteni magam. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem értenék egyet vele, de akkor is el fogom végezni a „feladatomat”. Azt meg fogom tenni, amit előre elterveztem, természetesen beütemezve. Ami még mindig felborulhat…viszont legalább volt egy tervem.

Visszagondolok az elmúlt négy Adventre, amióta a lányok megszülettek. Az első alkalomkor még kórházban voltak. December 16-án jöhettek haza, akkor meg már nagyon közel volt a Szenteste. Emlékszem, amíg Ők bent voltak a kórházban, egyszer kimentünk az Adventi vásárba. Folyamatosan lelkiismeret-furdalásom volt. A szemeim állandóan azt fürkészték, hogy meglát-e bennünket valaki, mit is gondolnak rólunk az emberek, hogy itt merészelünk lenni, nem pedig a kórház folyosóján várakozni. Természetesen találkoztunk ismerősökkel, meg is kérdezték, hogy mi van a gyerekekkel…rossz érzés volt nagyon. Most is az lenne, de ettől függetlenül kellett a kikapcsolódás is, mert biztosan hamar befordultam volna, ha nem tudok legalább pár órára elszakadni. Ennek ellenére, gyors körbenézés után már a kocsival a kórház felé tartottunk.

A többi Adventben lelkesen készültem a Karácsonyra. Mert ez (is) egy anya dolga. Úgy gondolom bármennyire is igyekszünk magunkat álltatni, akkor is meg fogjuk a negyedik, és ötödik féle süteményt sütni, a két-három féle étel az asztalra fog kerülni. Azért, mert ilyenek vagyunk, gondoskodók. Szeretjük látni a gyermekeink, férjeink, családtagjaink arcán a boldogságot, a biztonságérzetet, melyet sugárzunk feléjük. Igaz, fáradtan, de örömmel nyúlunk el utána a kanapén pihenni.

Nem tudom, Te miként gondolsz erre, de engem inkább már az frusztrál, hogy mindenhonnan azt nyomatják, hogy törődj magaddal. Ami persze fontos is, de már lassan úgy érzem, hogy ne csináljak semmit, mert akkor nem pihentem, nem foglalkoztam magammal. Mintha az lenne a baj, hogy sütünk, főzünk, készülődünk. Biztos vannak olyanok, akik ebben az időben inkább elutaznak valahova, wellnesseznek, vagy megengedhetik maguknak, hogy meleg helyre elrepüljenek. Őket megértjük, szerintem értsük meg azokat is, akiknek szükségük van ezekben a napokban a sürgésre-forgásra a konyhában, a lakásban. Mennyire jó érzés a gyertyafény mellett, kivilágított ablak alatt mézeskalácsot sütni a gyerekekkel! Amikor nem az számít, hogy milyen lesz, hanem, hogy együtt készülnek a finomságok. Próbáljunk meg inkább úgy foglalkozni magunkkal, hogy nem ítélkezünk mások felett, elfogadjuk, hogy más-más szükséglet mozgat Bennünket, illetve próbáljunk meg segíteni az arra rászorulóknak.

Tavalyi készülődés

Gyermekeinknek jó, ha látják, a szüleik adakoznak, önzetlenek valamiben. Ez az adakozás nem feltétlenül jelent pénzbeli segítség nyújtást. Sokan sajnos nem tudják még azt az élményt sem átélni, hogy egy fajta süteményt tegyenek az asztalra. Úgy gondolom, ha már a médiából halljuk azt, hogy törődj többet magaddal, halljuk meg azt is, hogy törődjünk másokkal. Több szervezetet tudunk támogatni azzal, ha csak egy-két tartós élelmiszerből eggyel többet vásárolunk, majd átadjuk. A helyi templomokban minden évben ilyenkor gyűjtést szerveznek, ahol a közösség tagjaihoz kerülnek a csomagok. Akár egy-egy sms-t is lehet küldeni ilyenkor, amivel támogatunk alapítványokat. A lényeg, hogy adjunk, adjunk magunkból valamit, akár az időnket. Családnak, barátoknak, ismerősöknek, ismeretleneknek! Higgyétek el, milliószor több fog visszahullani Rád, ha így cselekszel!

Áldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Megosztásokat, ajánlásokat köszönöm!