judystwins

blogavatar

Üdvözöllek kedves Olvasó! Örülök, hogy ellátogattál az oldalamra, ahol szeretném megosztani Veled várandósságomat és gyermekeim születését, növekedését, kisgyerekké válását. Remélem tetszeni fognak az írásaim! Jó szórakozást! Azt el kell mondanom, hogy a történet 2016 tavaszán kezdődött. Már egy ideje irogatok, de most szántam rá magam, hogy ezt közönség elé is tárjam. Nem vagyok egy író, nekem eredetileg eszembe sem jutott blogot írni, de drága férjem szerint ez nagyon jó ötlet, mindent meg tudunk örökíteni, illetve meg tudom osztani tapasztalataimat másokkal. Így nekiállok ennek a nemes feladatnak. Ikres szülők vagyunk, leszünk :)

Utolsó kommentek

Feedek

Végre kint az első fog!

Alvási szokások októberre, úgy alakultak, hogy tízórai után, körülbelül 11-kor tettem le őket, néha csak fél órát, 20 percet, de van, hogy egy órát is aludtak. Bár lehet ez már szeptemberben is így volt, nem emlékszem….áááá. Arra emlékszem, amikor elhagytuk a három alvást. Meséltem Nektek, hogy teljesen ügyesen képesek voltak akár a szőnyegen elaludni, vagy hintában, rezgős székben. Ehhez képest én elég nehezen fogtam fel, amikor már nem volt szükségük rá. Erőltettem, de felesleges volt, csak nem kapcsoltam, hogy azért voltak nyüszik, mert már nem kell három alvás. Na, a lényeg, hogy ekkor már biztos csak kétszer aludtak. :) Ebben a hónapban is nagyon sok minden történt, nem tudom más ezzel, hogy van, de néha úgy éreztem és még most is, hogy olyan lassan történik minden, mikor fogják ezt meg ezt csinálni már, aztán rá kellett jönnöm, egyrészt, hogy mindent nagyon is időben csináltak a lányok, másrészt arra, hogy akár egy hét alatt is sok minden történt. Amint említettem, a mászás után már fel is álltak, és a kedvenc „járássegítőjük”-kel mászkáltak a konyhában. Ez volt az etetőszék. :) A tálcát a lábára lehetett tenni, így pont kéz magasságban volt Nekik. Kicsit sután, de lépegettek vele. Ekkor gondoltam, hogy előveszem a garázsból a járássegítőt. Ez körülbelül olyan, tudom, mint a bébi komp. Van, aki szereti és van, aki ellenáll neki, és nem engedi a gyereket ilyennel járni tanulni. Védőnő is mondta, hogy azért nem ajánlja annyira, mert majd olyan dologra is rátámaszkodhatnak, ami nem tartja meg őket így és akkor aztán lesz bibi. Ennek ellenére én elővettem, használtuk és élvezték nagyon.

Csíkos naciban Boróka, Lanuska kékben

Evéssel úgy álltunk, hogy egyre többször csináltam olyan ételt Nekik, amit meg tudtak fogni a kezükben. Pároltam répát, karfiolt, édesburgonyát, brokkolit, amit lehetett. Tésztát szószokkal, penne tésztát, azt jól meg tudták fogni. Ügyeskedtek szépen. Nagyon szerették a spenótot, így sokszor csináltam spenótos tésztát is. A tojást viszont nem szerették, vagyis a sárgáját adtam csak ekkor még. Most sem a kedvenc, bár a bundáskenyeret szeretik. A favorit az édesburgonya volt, ha azt tettem valamilyen kajában, akkor az, tuti elfogyott. Mindenféle husit ettek már, májat is kóstolták, vagyis házi májkrémet csináltam és úgy. Sokat gondoltam arra, hogy kéne felvágottat is csinálni, valamilyen csirekehusiból vagy pulykából, de arra már nem volt energiám. Májkrémet is megcsináltam nagyobb adagban, aztán lefagyasztottam.  

Lanuska a kék előkés, Boróka a rózsaszín

Október egy másik áttörést is jelentett, a fogak áttörését. 23-án (vettem észre) Borónak a bal alsó fogacskáját, recéjét, talán így kicsit pontosabb. Rá egy hétre a jobb alsó is kijött. Lanusnak ez szintén egy hét késéssel indult be, Neki a jobb alsó kezdte. Nagyon érdekes, mert sokáig ellentétesen jöttek a fogaik, illetve Borókának majdnem mindig, párosával. A fogzás a mai napig így van, már elmúltak két évesek, de még mindig nincs kint minden fog :D. Lehet, hülyének néztek, amíg nem lettek gyerekeim, nem tudtam, hogyan is megy ez a fogzás dolog. Azzal tisztában voltam, hogy ott vannak már a fogak az állkapocsban, de azzal nem, hogy az miként bújik elő, pontosan hol kell keresnem az ínyen? Röpke 11 hónap és megtudtam :)

Hó végén megvolt az első névnapozás is Lanának, persze sok ajándékot kapott/kaptak. Anyukáméktól mindig mindkét gyerek kap valamit, akkor is, ha nem szülinapról van szó. Nem igazán szeretem ezt, de vannak dolgok, amikkel nem tudok úgy sem tenni semmit, nagyot sóhajtok és elfogadom a helyzetet. Ez mindenhol így van ikresek?

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Megosztásokat, ajánlásokat köszönöm!

Tovább

Másszunk hegyeket!

Szeptember elején még mindig jó volt az idő. A kinti alvás még tudott működni, mármint a délutáni. Kicsit féltem, hogy majd mi lesz később, télen, mert oké, hogy van fedett terasz, de azért nagy mínuszokban nem tehetem ki Őket, pedig nagyon jól rászoktak erre. Na, mindegy, még nem kellett ezzel foglalkoznom. Viszont azzal igen, hogy most már este is kellett tápszer kiegészítés. Azért így is büszke voltam magamra, hogy kilenc hónapos korukig tudtam csak anyatejet adni. Eddig szépen meg is úszták a betegségeket. El kell mondanom azért, hogy volt holt pontom a szoptatás témában (is), amikor kezdtem érezni, hogy már kevesebb, akkor volt pici pánik, hogy akkor most nem leszek jó anya, ha nem tudok tovább szoptatni? Hála Istennek, körülbelül egy este volt ez az érzésem, utána gyorsan elhessegettem és mentem tovább. Persze itt is feltettem a face-es ikres csoportban a kérdést, hogy akkor ki mit csinált ilyenkor. Mondanom sem kell, nem kellett volna…szokásosan, akik hasonlóan napirendben nevelték a csemetéket, támogattak, akik igény szerint szoptatósak voltak, pedig nyomták, hogy tegyem Őket cicire, azzal lesz majd több tejem. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy úgy lesz több tej, ha sokat szopizik a baba, de úgy gondolom Ők már nem igényelték annyira. Ezen lépjünk is hamar túl, mert nem célom a két tábort összeugrasztani. Mindenki maga dönti el, hogy mi jó a gyermekének. Persze, jól esnek a biztató szavak, de valahogy ami nem egyezik a saját véleményünkkel, azt nehezen tudjuk elfogadni, magunkévá tenni. Akkor minek teszek fel kérdéseket ugye? :)

Baloldalt Boróka, jobb oldalt Lanuska

mászás ülés anyatej tápszer

Nyár végén nem másztak a lányok még mindig, viszont Lana már pá-pát intett Misi papának, illetve Boró a süti-süti pogácsára tapsolt! Rettentő büszke voltam rájuk! El is értünk szeptemberhez közben. Nagyon ügyesen csücsültek a lánykák, Boró sokszor fel is húzza magát támaszkodni az asztalra, a tv állványra, és mindenre. A kiságyat is le kellett tenni alsó állásba. Így, hogy most már ültek egyenes háttal újra együtt fürdettük őket a nagy kádban. Játszottak a fürdős játékokkal. Mindenkinek felhívom a figyelmét, bár lehet ezt Ti is észrevettétek, hogy nagyon hamar bepenészesednek ezek a cuccok. Hiába nyomkodtuk ki belőlük a vizet. Szóval, amikor fel tudtak ülni végre, teljesen beindult a locsi-pocsi. Össze-vissza kacagtak, játékokkal játszottak, rágcsálják őket, meg persze a vízből akarnak állandóan inni. Ez még most is így van, mikor szoknak végre le erről? :) Hó közben megint meglátogattak bennünket Ákiék. Egyelőre nemigen vettek tudomást egymásról, bár Boró kicsit talán jobban érdeklődött, de Lanust nem foglalkoztatta a jelenléte. Én viszont nagyon élveztem barátnőm társaságát!:)

És még mi történt szeptemberben? Igen, végre! Boró elindult mászva! Lana ismét utána pár nappal. Ahogy a doki mondta, a mászással szinte egy időben fel is álltak, felhúzzák magukat. Igazából, úgy gondoltam, ha már elég erős a hátuk ahhoz, hogy felüljenek, akkor a gerincük bírja már. Hála Istennek azért jó darabig a mászást használták a cél eléréséhez. Ekkor már 8 kilogramm felett voltak!

mászás ülés anyatej tápszer

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Megosztásokat, ajánlásokat köszönöm!

Tovább

Koraanya vagyok és büszke vagyok rá!

Többen kérdezték tőlem, hogy mit is jelent illetve jelentett, hogy koraszülöttek a gyermekeim? Nehéz téma, pedig ma, Magyarországon minden 10. baba koraszülöttként jön a világra! Döbbenetesen nagy szám igaz? Az igazság az, hogy erről nem is hallottam, addig, amíg várandós nem lettem a lányokkal. Valahogy nem tartozik ez bele a „normál” életbe. Vagy csak nem akarunk rá figyelni?! Pedig beszélni kell róla, leginkább azért, mert még mindig nagyon keveset foglalkozunk azzal, hogy lelkileg támogassuk ezeket az újszülötteket és újdonsült koraanyukákat!

Mikor beszélünk koraszülött újszülöttről?

 • egy várandósság normál esetben 40 hétig tart, korszülésről akkor beszélünk, ha ez a 36. hét előtt történik, 24. hét után, 500 g születési súly vagy 30 cm hosszúságú baba, már koraszülött újszülött. Nálunk a lányok a 33. héten érkeztek, pontosan a 32. hét 5. napján.
 • átlagosan 3250 g egy újszülött, a WHO 1500 g alatt igen kis súlyú újszülöttnek, 1000 g alatt extrém alacsony súlyú újszülöttnek hívja a babákat. Általában a koraszülöttek 1500-2500 g között jönnek a világra. Lanuska 1820 grammal, Boróka pedig 1700 grammal született, illetve Mindketten 45 cm-ek voltak. Így benne voltunk az átlagban.

Mi jellemző ezekre a babákra?

 • a testük kicsit aránytalan, hosszabbak a kezek, lábak, igazából vékonyak
 • a belső szerveik kialakultak ugyan, de még kisebbek, éretlenek, így nem működnek teljesen rendben
 • a bőrük vékony, látszódnak a vénák, ezért jóval rózsaszínesebbek, mint az időre született társaik. Zsírréteg még nem alakult ki mindenhol, illetve szőrösebbek lehetnek. Megfelelő hőmérséklet szükséges Nekik, ezért teszik őket inkubátorba.
 • a májműködés éretlensége miatt gyakran alakul ki sárgaság
 • vérzékenyebbek
 • a tüdejük éretlen, sajnos gyakori a légzészavar, oxigén pótlásra szorulnak, szívverésük gyorsabb
 • hajlamosak fertőzéseket elkapni
 • a 32-34. hét előtt még nem alakul ki a szopóreflex, a fiatalabb babáknál még a nyelés sem, így sokszor szondán táplálják őket. Anyatejjel vagy tápszerrel.
 • nem általános, de nagy számban van veleszületett fejlődési rendellenesség, idegrendszeri károsodás
 • nagy számban korai fejlesztés szükséges

 

Nálunk majdnem az összes fentebb felsorolt tünet megvolt. Vékonyak voltak, kis csirkelábuk volt, látni lehetett a vénákat a bőrükön keresztül, és iszonyatosan szőrösek voltak! Sokáig féltem, hogy nem fog elmúlni! Úgy képzeljétek el, hogy még a homlokuk is szőrös volt. Lanának kellett a sárgulás miatt kék fény, Borónál ez nem merült fel. Illetve az első napokban Mindketten kaptak oxigén pótlást. A tüdő éretlenségére hivatkozva én már korán megkaptam az első tüdőérlelő injekciót, de másodikat csak a szülés előtt. Ikervárandósságnál jó esetben megkapod ezeket, akinél viszont nem lehet előre tudni a korszülést, Ő nem valószínű, hogy hozzájut. A lányokat is etették szondával, tudom, hogy nem fájt Nekik, de azért nem volt jó látni, hogy állandóan ott lóg az orrukból az a cső. Sokáig bent volt Nekik, úgy emlékszem csak a 3. héten vették ki, amikor már tudtak cumisüvegből enni rendesen. Korai fejlesztésre jártunk, írtam is róla Nektek, mi a Dévény-módszert választottuk. Hála Istennek, nem volt Nekik veleszületett fejlődési rendellenesség.

Mi okozhatja a koraszülést?

 • a legnagyobb rizikófaktor az ikervárandósság
 • nemi betegségek, felszálló hüvelyi fertőzés, rossz szociális körülmény, anya krónikus betegsége (magas vérnyomás, veseprobléma, cukorbetegség, epilepszia, méh rendellenes fejlődése, mióma)
 • dohányzás, alkoholfogyasztás, droghasználat
 • várandósságot megelőző abortuszok, vetélések
 • stresszhelyzetek, méhlepény rosszul tapad, leválik
 • kismama alultáplált, kiszáradt, korábbi várandósságnál felmerült betegségek
 • előjelek: intenzív méhösszehúzódás, de nem szabad összekeverni a Braxton-Hicks kontrakcióval. Ez tulajdonképpen jóslófájás, de nem biztos, hogy a szülés is beindul! (rövid ideig tartó fájások, melyek rendszertelenek, nem tartósak, nem erődödnek, mozgásra vagy pihenésre elmúlnak) Ettől függetlenül az orvost kell tájékoztatni róla!

Amikor ezek a rizikófaktorokat ismerik az orvosok, akkor fel lehet készülni a koraszülésre. Viszont még mindig nagyon nagy százalékban sajnos soha nem derül ki, hogy mi volt az okozója egy korábban érkezett babának. Lehet egy teljesen egészséges, komplikáció mentes várandósság vége is koraszülés. Igazából nálunk az ikervárandósság miatt benne volt a pakliban. Ettől függetlenül, a szülés beindulására nem tudtak magyarázatot adni az orvosok. Nagyon hamar és nagyon gyorsan lettek fájásaim azon a reggelen.

A végére hagytam a legnehezebb részt. A lelki sérüléseket. Igen, így, többes számban, mert nem csak a babának okozhat ez hosszabb távon károkat, hanem a koraanyukának szintén. Illetve az apákat se hagyjuk ki! Inkább írom, hogy a szülőket.

Babák, akiket nem vehetett fel az édesanyjuk, amikor megszülettek, hetekig inkubátorban fekszenek, minimális testkontaktussal. Illetve nálunk, ikreseknél, 6-8 hónapig együtt a pocakban a testvérével és hirtelen elválasztják őket. Nem ismerjük meg ezeket az érzéseket sosem, nem tudjuk meg, hogy mit éltek át. Jó esetben elfelejtik. Azt viszont tudjuk, hogy mi, koraanyukák mit éreztünk. Bizonytalanságot! Talán ez a legjobb szó rá. Illetve kétkedést, másokban, magunkban. Sajnos én is, sok nőtársamhoz hasonlóan nem kaptam semmilyen lelki támogatást (férjemen kívül természetesen) a kórházban. Nem volt pszichológus, szoptatási tanácsadó, védőnőt is ritkán láttam. Ettől függetlenül nagyon hálás vagyok az ott dolgozóknak, de sajnos még lenne mit fejleszteni, emberséget belevinni, érzelmi támogatást nyújtani. Én még azok közé sorolom magam, akiknek nem okozott túl mély sebeket a koraszülés, de így is sokszor úgy éreztem magyarázkodnom kell, hogy miért picik a lányok, miért csinálnak később bizonyos mozgásformákat, vagy egyszerűen rájuk néztek és azt mondták: koraszülöttek ugye? Mintha valami szitokszó lenne…pedig büszkének kell lennem és lennünk a mi kis hőseinkre!

Mindenképpen kérj segítséget, barátoktól, családtól, egészségügyesektől vagy a KORE-soktól!

Nem vagy egyedül!

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Megosztásokat, ajánlásokat köszönöm!

Tovább

Az első darabos étel. Rizs. Tisztán.

Az előző bejegyzésemben az ujjszopás témájával foglalkoztam. Kiveséztem teljesen szerintem, szóval, mindenki és én is lenyugodtam a pi…be, mert körülbelül két hónapig tartott az ujjszopizás :) Addig mindenféle megfordult a fejemben, mindenhol figyeltem a gyerekeket, hogy ki cumizik, ki szopizza az ujját. Hála Istennek elmúlt ez is. Azért azt nem mondom, hogy később, amikor nagyobbak lettek, kevesebb lett az izgulás, csak talán inkább már másmilyen. Könnyebb persze nem… 

Július végén, pontosan 29-én szombaton volt az első darabos ételük. Rizs. Tisztán. Kérdeztem a védőnőt, meg a könyveket és a netet is bújtam, hogy mikor kell elkezdeni. Semmi konkrét. Nálunk még egy darab fog sem volt ekkor. Mivel ott van az valahol jó mélyen az ínyben, ezért (elvileg) el tudják rágni az ételt. Szóval, azt mondta nekem a védőnőm, hogy a pépes kajába tegyek darabokat, vagy ne pürésítsem annyira. Természetesen nem ették úgy meg, és ekkor, a fent említett dátumon megpróbáltam külön adni a darabosat, és bevált! Vannak babák, akik eleve a darabos ételt fogadják el, az Ő szüleik a BLW módszert alkalmazzák. Ez a baby led weaning rövidítése. Itt a lényeg, hogy a baba kezébe adnak ételt, (pl. párolt zöldséget, gyömölcsöt stb.) és Ő veszi a szájába, majszolja el. Nálunk én így,  nem is erőltettem a „kevert” kajákat. Minden baba máskor érik meg erre, úgy gondolom, és ezek a tapasztalatok is, amiket olvastam. Az én lányaim szeretnek enni, így mindent érdeklődve próbáltak ki.

Augusztusra érkezett el az idő, hogy reggelire már nem volt elég a tejem. Orvossal, védőnővel egyeztetve 2-es tápszert kezdtünk el adni nekik. Nálunk bevált a Milumil, így most is ezt a terméket választottuk. Féltem ismét, mert a cumisüvegben nem fogadták el a már lefejt, lefagyasztott anyatejet, amit nem tudtam az ételbe belecsempészni dobhattam ki sajnos. Lehet ezt már említettem. Hála Istennek megitták a tápszert, csak gyorsabb folyású cumit kellett beszerezni, mert először az itatópohár gumis (csőrös) cumit tettem rá, de abból nehezen tudták kiszopizni. A leggyorsabb folyásút vettem meg, illetve még azt is kicsit megvágtam. Este még szoptatás volt, de ennek is lehetett látni már a végét, hiába fejtem napközben még. Első körben úgy fogadtam meg magamban, hogy körülbelül 8-9 hónapos korukig szeretnék szoptatni, aztán ezt eltoltam egy évre. Mivel sosem tekintettek a cicire nyugtató dologként, ezért úgy gondoltam nem lesz nehéz majd az elválasztás. Ez is picit másként alakult, de erről majd később. :) 

Ugyanebben a hónapban történt, hogy Boró felült. Pontosan augusztus 16-án. Kicsit furán, mert még támaszkodott, a lábai terpeszben voltak, valahogy kúszás közben maga alá húzta a lábát. Lana ugyanezt a műveletet egy héttel később csinálta. Konkrét, tényleges mászás még nem volt, így (ismét) jött a para, hogy akkor most már nem is fognak mászni? Doki mondta, hogy miután felülnek, sokszor inkább már felhúzzák magukat állásba és kimaradhat a mászás. Mind tudjuk, ez nem jó, semmilyen mozgásforma nem maradhat ki, sőt néha az sem jó, ha felcserélődik, vagy időben eltolódik. Később okozhat problémát, tanulási zavart leginkább. Hó végére már Boró egyenes háttal ült, Lanus még inkább forogva, hason szeretett lenni. Az első időkben minden mozgásformát Boró kezdett el és Lana körülbelül egy héttel később követte, most is így volt, szeptember első hetében Ő is felült egyenes háttal.

Boróka csücsül

Augusztus végén hajvágás mellett döntöttünk, mivel körben szépen kikopott a hajuk, de felül viszont megmaradt a kakastaréj. Már nagyon bután nézett ki, és állandóan olyan volt, mintha zsíros lenne nekik, így megszabadultunk tőle, volt sírás közben, pedig annyira cuki fiúk…vagyis fejük lett :)

Lana hajvágás után

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Tovább

Engedjük-e gyermekünknek, hogy szopja az ujját?

Az előző bejegyzésemben írtam, hogy a lányok elkezdték szopni az ujjukat. Körülbelül 6 hónaposak lehettek, amikor elkezdődött. Első körben, - nem helyes módon természetesen -, magamat okoltam, hogy biztosan túlságosan hamar szoktak le a napközbeni cicizésről. Nehéz ez anyaként, mert látod, hogy mennyire jól eszik a gyermeked már a korának megfelelő ételekből, mégis a szájába landol az ujjacska.

Az én lányaim, kizárólag alváshoz vették a szájukba a kezüket. Akkor, amikor már elalvás közelében voltak, Boróka inkább a középső három ujját, Lanus pedig a „klasszikus” hüvelykujj szopizást nyomta. Nem volt még foguk, még a közelben sem jártunk annak, hogy bármelyik fog előbújjon, hiába volt nyálzás, a fogak fehéredését, ínydagadást nem érzékeltem. Természetesen ettől függetlenül, Ők már érezhették a bizse-bizsét benne. (anyukám mondogatja mindig így a fogzást).

Csíkosban Lanuska, szájukban az ujjacskák

ujjszopás cumizás cumi Lana Boró jelenlét szülő

Visszatérve, ujjszopás. Sok ultrahangos felvételen látszódik, hogy a baba a pocakban is a szopja az ujját, ekkor még senki nem gondol arra, hogy ez kóros, csak azt mondjuk rá, hogy mennyire édes! Ahogy megszületik a kicsikénk, megfigyelhetjük, hogy már 3 hónapos korban keresi a baba szájával a kezét. Pontosabban, ha a szája ügyébe kerül az ujja, keze, akkor bekapcsol nála a szopóreflex. Ez még nem tudatos, egyértelmű, ez egy természetes ösztön. Az ujjszopás 6-8 hónapos korban lesz tudatos, ekkor tudja már a gyermek, hogy az a saját keze és használhatja. Általában a nem cumizó babák mindegyike átesik az ujjszopási perióduson. A szakirodalom azt mondja, ahogy a fogzás megindul, csökkenti a fájdalmat, amit a duzzadt íny okoz. Ranschburg Jenő megemlíti azt is, hogy téves az a felfogás, hogy az ujjszopás akadályozza a szabályos fognövekedést. Legfeljebb a maradandó fogsor egészséges fejlődését zavarja, de jó esetben a gyermek 5-6 éves korra legfeljebb csak esténként szopja az ujját. Napközben ezek a gyermekek már nem szopják az ujjukat, csakis egy elalvást segítő rituálé számára.

Sok segítséget kaptam ebből a könyvből:

ujjszopás cumizás cumi Lana Boró jelenlét szülő

Az egészséges gyermekeknél egy éves kor után csökken a szopás mértéke. Ez azzal függ össze, hogy ekkorra a babákat jobban érdekli a körülöttük lévő világ. A játékok és különböző tárgyak fogdosása, megtapasztalni, hogy melyik játéknak milyen a fogása, állaga, milyen hangot ad ki, ha megmozdítja. Itt azét meg lehet említeni, hogy cumival a szájában a gyermek még ettől függetlenül képes ezeket a tevékenységeket elvégezni, míg az ujjszopó gyermek nem. Neki el kell döntenie, hogy megfogdossa a játékot vagy a szájába tolja az ujjait. Egészséges fejlődés esetén a döntés kimenetele nem lehet kétséges. Így mondhatnánk, hogy az én félelmeim is alaptalanok voltak, mivel „csak” alváshoz vették a szájukba a kezüket, illetve napközben inkább a játékokkal foglalták le magukat, mint az ujjukkal. Ugye milyen egyszerű lenne így? Sajnos a kétség akkor is ott van az emberben, attól függetlenül, hogy mennyire tudatosak vagyunk, vagy mennyi könyvet, szakirodalmat, guglit olvasunk. Akkor tud teljesen szerintem elmúlni ez a kétség, amikor már nem áll fenn az adott „rossz szokás”. Legalábbis nálam így volt!

Visszatérve, hogy ne hagyjunk azért kétséget senkiben. (megpróbálom, hátha csökken Benned a kétség :)) Általában egy éves kor után csökken az ujjszopás mértéke, ahogy fentebb írtam. Kettő-három évesen elvileg csak stressz helyzetben illetve elalváshoz veszi kicsike a szájába az ujjacskát. A szülőknek nem szabad félni, hogy gyermekük ezt a technikát használja elalváshoz, nem számít kórosnak. Akkor kell tenni lépéseket, ha a gyermek napközben is ezzel nyugtatja meg magát, kvázi ezzel menekül el a valóságtól. Itt a leszoktatás technikája hasonló, mint a cuminál. Nem szabad alkalmazni a „régi felfogást”, mikor valaki megállította a gyermeket az utcán, hogy jaj, de nagyfiú vagy már a cumizáshoz, nekem adod a cumidat? Az ujjszopásnál ugye ez nem lehetséges, viszont vannak „házi” praktikák, amiket szintén nem javasolok, többek között kesztyűt adjunk rá, bekenjük az ujját valamilyen kellemetlen ízű étellel. Szintén nem szabad piszkálnunk vele a gyermeket, hogy még inkább az önbecsülését sárba tiporjuk. A legfontosabb, megtalálni és megszűntetni az okokat, amik a külvilágból érkeznek, melyek az ujjszopáshoz való menekülést idézik elő. Ez legtöbb esetben valamilyen érzelmi kielégületlenségből származik. Amint ezt megtaláltuk, segíthetünk még azzal, hogy „lecseréljük, kiváltjuk” az ujjat, valamilyen alvós játékkal, vagy kialakítunk egy elalvási rutint, rituálét, illetve lefoglaljuk a gyerekeket, bevonjuk a feladatokba, ezzel érzik azt, hogy Ők is tesznek valamit a családért, fontosak. Érzelmi kielégülést nyújthatunk Neki ezzel.

Összefoglalva még mindig kérdés, hogy mi a „jobb”, cumit adjunk a gyereknek vagy engedjük az ujjukat szopni? Nehéz kérdés, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Cumizás előnye, hogy azért egy 5-6 éves gyermek ezt a babás viselkedést hamar le tudja vetkőzni, gondoljunk csak abba, hogy már az ekkora gyerekek gyakran mennek táborokba, kirándulni, vagy akár egymásnál alszanak, azért itt a közösség húzóereje nagy, könnyebb letenni a cumit. Az ujjszopásnál előny, hogy hamarabb letud szokni a gyermek, mert inkább a kezét másra használja, így jobban elmarad, mint a cumizás. Viszont később, ha nem történik meg a leszokás, akkor nagyon nehéz ellenállni a „csábításnak”, mivel a kezecske mindig rendelkezésre áll! Nem egyszerű úgy gondolom a döntés, de egy egészségesen fejlődő gyermeknél, tudatos szülői jelenléttel elkerülhetjük, hogy gyermekünknek bármilyen lelki sérülést okozzon a cumiról illetve az ujjszopásról való leszokás!

Légy jelen a gyermeked életében és akkor nem lehet gond!

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Tovább

Aggódtam, nem is kicsit! Ujjszopás-ON!

Nyaralás, még mindig! Lánykáknak beszereztünk úszó gyűrűt. Érdekes mi? Valahol a neten láttam először, úgy néznek ki benne, mintha valami mindig lenne a szájukban :) és állandóan meg lennének lepődve :) Élvezték a vizet, és ki is próbáltunk egy babaúszás órát, ahol nagyon meg is dicsértek minket. Azt el kell árulnom, hogy körülbelül az első három napon nagyon rá voltam feszülve mindenre. Biztos jó, hogy eljöttünk, alszanak rendesen, megkapnak mindent? Aztán be kellett látnom, hogy nagyon is rugalmasak voltak a csajok, és rajtam kívül senkinek nem volt babszem a fenekében az említett dolgok miatt.

Tevenézőben:

Alsópáhok mellett van nem messze az Afrika Múzeum, egyik délelőtt ellátogatunk oda is, babahordozóval, egyik gyerek apán, másik anyán utazott. Ömlött rólunk a víz, de élveztük, meg persze a kenyai elefántcsontból készült szobrocskát is megvásároltuk a suveniresnél. (nem, egy darab elefánt sem halt meg miattunk, csak valami kősóból vagy micsodából van a szobor) Lassan eltelt a nyaralás, jöttünk haza kipihenni magunkat. :) 

Június 25. az első házassági évfordulónk! Jól meg is ünnepeltük, ebédeltünk egyet közösen és utána kedvenc kávézónkban ittunk egy forró feketét. Csajok velünk voltak, gyorsan meg is fogadtuk, hogy minden öttel osztható évfordulón valahova elutazunk, kettesben. Kell az is, hogy férjeinkkel, társainkkal legyünk kettesben. A várandósság és a lányok születése után is próbálok az én édes férjemre odafigyelni, nem csak miatta, hanem magam miatt is! Gyerekeink kirepülnek, hipp-hopp, aztán már csak ketten maradunk, és talán jobb úgy, ha ezt szeretetben, boldogságban töltjük! 

Július elején, egy medencét állítottunk fel a kertben, amiben már anyáék is meg tudtak mártózni. Nagyon meleg nyár volt, a délutáni nap szépen besütött a nappaliba, este is a lányok szobájában körülbelül 29-30 fok volt. 13-án vettem először észre, hogy Lanus „hintázik”, már egy ideje forgolódtak, így közelítették meg a kiszemelt zsákmányt. Videót láthatsz a Facebook oldalamon! Ekkor Lanus 6910 g, Boró pedig 6780 g volt. Eltelt két hét, Lana kúszott, Borónak még kellett pár nap, de Ő is elindult. Szerintem ez az időszak annyira még nem is volt vészes, sokáig jöttek utánam. Ott kellett lenniük, ahol én voltam. Azért is jó még ez a kúszás-mászás időszak, mert még nem tudtak olyan gyorsan közlekedni. Azért kellett majdnem ugyanennyi hónap, hogy ez átváltson futásba. 

Aggódtam, nem is kicsit! Amióta elkezdtük a hozzátáplálást, és ki is váltottuk a három étkezést (hamar ment), elkezdték a lányok az ujjukat szopizni. Nem csak úgy, hogy néha-néha bekapták, hanem nagyon durván! Egyszerre legalább kettő, de néha három ujjacska is volt a szájukban, így is aludtak el! Cumit nem fogadták el még mindig, próbáltam, de tényleg! Mindenki azt mondta, és olvastam is (megint a sok okos könyv és barátunk a gugli segítségével), hogy a cumit legalább el lehet venni, de az ujjacskák…azok ott vannak. Szóval teljesen kiakadtam, mi van, ha túl korán hagytuk abba a cicizést napközben, mi van akkor, ha ezzel most lelki sérülést okozok nekik, mi van, ha most iskolás korukban is szopják az ujjukat...áááááá????

Boróka az ujjszopás közben, tudom, cuki, de akkor is ijesztő volt akkor:

Lanuska a "klasszikus" ujjszopizós pózban :)

 

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Tovább

Tippek kikapcsolódáshoz, nem csak ikreseknek!

Mivel az előző blogbejegyzésben az első közös nyaralásunkról meséltem, így úgy gondoltam, hogy segítségetekre leszek egy kisebb listával, amit tudtok használni a későbbiekben. Az elején, amikor elkezdtem írni, tényleg azt gondoltam, hogy ez egy kis lista lesz. Rá kellett jönnöm, hogy azért ez nem olyan egyszerű.

Az egyik legfontosabb, hogy mindig időben kezdj el pakolni! Én általában már előző este bepakolok, de a tervezés része már pár nappal az utazás előtt a fejemben összeáll. Nem lehet másként! Illetve, kisbabával, kisgyerekkel úgy is akkor tudsz pakolni, amikor alszik! Legalábbis úgy hatékonyabb vagy, tudsz tényleg arra koncentrálni, hogy ne maradjon semmi otthon, ami fontos! Bár a mai világban minden könnyen elérhető, így azért ne ess kétségbe, ha valami mégis otthon marad! Bababarát szállásokon, de én úgy gondolom mindenhol készek a segítségetekre lenni, illetve boltot úgy is lehet találni bárhol!

Szóval, próbáltam mindent összeszedni, remélem, tudok ezzel egy kis segítséget nyújtani minden családnak, nem csak ikreseknek!

 • Legyen egy lista, hogy kinek mire van szüksége (nálunk már egy ideje létezik ilyen, apának és anyának, eddig, most már a gyerekeknek is), mentsd el egy olyan helyre, ahonnan bármikor elő tudod kapni, pl. valamilyen felhő alapú szolgáltatásba.
 • Gyógyszeres csomag. Amit állandóan kell szednie a gyerekeknek az az alap. Vitaminok, C-vitamin, D-vitamin, nálunk ez viszonylag állandó. Legyen ezen kívül, lázmérő, lázcsillapító (két különböző hatóanyagú), allergiára valamilyen atihisztamin tartalmú csepp (1 év alatt receptes), orrszívó készlet, (porszívót biztos kapsz bármelyik helyen), vagy kézi orrszívó, orrspray. Sérülésekre valamilyen sebfertőtlenítő, mi Bepanthen Plust használunk. Műkönny, kimosni a szemet, ha valami belement.

Természetesen mindent egyeztetve a gyermek orvosával, gyógyszerészével!

lista nyaralás tippek segítség

 • Kullancscsipesz, kisolló, ragtapasz (én eddig sosem használtam, szerintem leszednék, bár ki tudja). Szúnyog-, kullancsriasztó.
 • Évszaktól függően bababarát naptej, napozás utáni krém esetleg. Léteznek már jó kis sapkák, úszó ruhácskák, amik védenek a Nap káros sugaraitól!
 • Játékok babának, gyerekeknek, szintén évszaktól függően. Én eddig mindig vittem valamennyit a hotel, szállás szobájába. Nem tartózkodtunk ott sokat, de reggel, vagy fürdés előtt jó, ha letudja foglalni Magát.
 • Alváshoz, alvós játék, alvós zsák, vagy saját ágynemű. Azért ezt is nagyon sok helyen biztosítják, érdemes előtte érdeklődni!
 • Pelenkás gyermekeknél: elegendő pelenka. Egyszer valaki megkérdezte tőlem, hogy számolom-e, hogy mennyi pelust vettünk eddig a lányoknak…hát inkább bele sem merek gondolni, hogy mennyit! Mosipelust használókat tisztelem azért, hogy van erejük ezzel foglalkozni! Pelenkázás egyéb kellékei, popsi krém, popsi törlő. Én mindig viszek magunkkal pár textil pelenkát, hogy bárhol lehessen nyugodt szívvel pelust cserélni!
 • Cumisüveg, cumi, ki mit használ. Mivel mi az első nyaraláskor még nem használtunk cumisüveget, vagyis már nem és még nem, így én ezt nem vittem. Később, amikor már a baba úgy is mindent a szájába vesz, elég jó forró vízzel elmosni, felesleges kifőzni, fertőtleníteni. Említettem, hogy még fejtem az első nyaraláskor, így azt is vinni kellett volna, persze ez kimaradt a csomagból, hála nagynéninek, utánunk hozta! Szóval, ne felejtsd elrakni, ha használsz ilyet!
 • Természetesen a cumisüveghez kapcsolódóan, tápszer, tejital. Általában a szobákban már van mikró, vízforraló, én is mindig ezekkel csináltam Nekik, a tejpépet szintén.
 • Ruhák. Eddig, bárhol voltunk nyaralni, vagy csak kiruccantunk, én mindig jóval több ruhát raktam a lányoknak, mint kellett volna. Ikres anyaként így is duplán kell számolnom, de ezt meg kell szorozni a napokkal, meg, hát tudod, hátha történik valami. Pl. egy jó adag kaki nyakig, vagy kaja talpig! A lényeg, hogy most már úgy (próbálom:)) csinálom, hogy berakom a bőröndbe a lányok ruháit, amit elsőre gondolok, majd legalább a harmadát a végén visszapakolom a szekrénybe!
 • Fürdőruha, fürdőbugyika. Érdemes annak is utána kérdezni, hogy a wellness részlegben kell-e az úszó pelenka fölé még fürdőruha a babáknak, kisgyerekeknek. Van ilyen! Meg egy idő után úgy is szeretnének olyat, mint anyának és apának van! Kalap, vagy kis sapka, ha kint medencéztek, fésű, lánykáknak csatok, hajgumik!
 • Babakocsi. Amíg kicsik a gyerekek, természetesen elengedhetetlen. Az első nyaralásra még mi is elvittük az ikres kocsit, de később könnyebb volt a szálláson kapott egy személyest használni. (ezt is kérdezzétek meg, hogy lehet-e kapni, kölcsönözni a szálláson). Könnyebb volt közlekedni a kettővel, mint az ikres, egymás mellet lévővel.
 • Hordozó, hordozókendő. Az első nyaraláson használtuk csak, amikor az Afrika Múzeumban sétáltunk. Egy gyerek apán, egy gyerek anyán. Ezen kívül talán még egyszer használtuk, egyedül én nem kötöttem fel őket magamra. Úgy gondolom, ez igazán egy gyereknél válhat be, ha baba és anya is ezt szeretné. Viszont praktikus az biztos!

Remélem mindent sikerült összeszednem! Nálunk úgy szokott kinézni a bőrönd készlet, hogy anyának és apának egy-egy kisebb, a lányoknak egy nagy. Ezen kívül még pluszban a babakocsi, külön pakoltam a kajákat (üveges kaja, tejpép..stb). Nincs nagy családi autónk, így a tetőcsomagtartó elengedhetetlen lett. Szépen elnyeli a pakkokat! Egyszer anyósom mondta, hogy szinte mindegy, hogy hány napra megy az ember nyaralni, kikapcsolódni, mindig tele tud pakolni legalább egy nagy bőröndöt!

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Tovább

Végre, meg lehet különböztetni az ikreket!

 Júniusra terveztük a csajok keresztelőjét. Abban a templomban történt a keresztelő, ahova már jó ideje jártunk és járunk. Az esküvőnk is ott volt, a székesfehérvári Prohászka Templomban. Katolikusok vagyunk, hívők, és templomba járók. Így a keresztelő is nagyon emlékezetes maradt számunkra, mivel az atya nagyon jól ismer minket. Jó érzés volt, hogy a lányok is immár Jézushoz tartoznak! Utána ebédre meghívtuk a vendégeket, nagyon jó volt az idő, így a teraszon terítettünk. Az ebéd szintén jól sikerült, mindenki talált valami fogára valót, a sütit úgy rendeltük, arra már nem volt energiám, hogy süssek, tortát a táci mamáék intézték. Keresztszülőktől (tesóm és férje) szépséges fülbevalót kaptak a lányok. Olyan fülbevalót szerettem volna, ami kapcsos, nem a bedugós, féltem, hogy az nyomná a fejüket. Persze arra akkor nem gondoltam, hogy a belövéskor olyat kapnak, amit egy hétig kellett hordani. Nem volt probléma vele egyébként. A keresztelő előtt egy héttel voltunk belövetni, picit felsírtak, de nem volt vészes a dolog. Szóval Lanának piros, Borónak rózsaszínű köves fülbevalót választottunk, így meg is lehetett különböztetni Őket, egy ideig…

keresztelő fülbevaló nyaralás Kolping hozzátáplálás szoptatás

A hónap elején nagyon jó volt már az idő. Vettünk egy pici felfújható medencét, tényleg nagyon pici volt, amibe épphogy belefértek ketten. Szerintem nem igazán értették miért kell fürdeni kint a szabadban, este nem is tetszett nekik annyira, hogy megint a kádban kell lenni. Ebben a hónapban tértünk át a nagy kádra, már nem fértek el a kicsiben, és szerettük volna, ha jobban barátkoznak a vízzel. Voltak napok, amikor együtt is voltak benne, de még annyira nem élvezték. Ülni még nem tudtak, így fekve pancsoltak. Kezük-lábuk járt, mint a motolla, nagyon vicces volt :)

A már említett távoli rokonságban lévő ikresek nagyon beijesztettek minket annak idején, hogy az első évben sehova, de még utána se mentek szinte nagyon nyaralni, pihenni. Úgy gondoltuk megcáfoljuk ezt, így, amikor a lányok 7 hónaposak lettek, elmentünk az első közös nyaralásunkra, Alsópáhokra. :)

Ez a hely fantasztikus! A szobák gyönyörűek voltak, nekünk is volt külön szobánk, pelenkázó, fürdető kád, mikró, vízmelegítő, babakocsi! Egy hetet voltunk ott, az idő is nyári meleg, hála Istennek. Kint is tudtunk fürdeni a medencében! Úgy van kialakítva minden, hogy bent is van lehetőség mindenre, ha rossz az idő, vagy télen jönne valaki. Fedett folyosón lehet végig barangolni, bent több játszóház, kávézó és az éttermet is meg lehetett közelíteni. Lányok még mindig háromszor aludtak, így a reggelink idejében volt az első, dél előtt a második és három óra körül a harmadik. Éjjel féltem, hogy majd elalszanak-e idegen helyen, de itt is csak anya izgult, lányok simán aludtak végig.

keresztelő fülbevaló nyaralás Kolping hozzátáplálás szoptatás

A hozzátáplálással nagyon jól álltunk, tízóraira általában tejpép volt, védőnő javaslatára, általában ízesítés nélkülit adtam Nekik, cukormenteset. Ebédre főzelék, és uzsonnára gyümölcs, 7gabonás péppel. Ekkor már kóstolták a csirkehusit és a pulykahúst szintén. Amikor itthon voltunk, megfőztem vízben a húst, úgy, hogy tettem bele répát, fehérrépát, majd turmixoltam a főzővízzel, majd pici zacskókban fagyasztottam le az adagokat. A nyaraláson üveges kaját ettek. Illetve voltak az étteremben készített gyümölcs pépek és főzelék is. Anyatejet már nem adtam nekik napközben, csak reggel és este, de, hogy ne fogyjon el olyan hamar, délben fejtem. Már nem akkora a mennyiség, hogy elég legyen Nekik egy-egy étkezésekre, éjjel termelődik még annyi, hogy meglegyen a reggeli adag, illetve estére is elég még az alváshoz. Nem keltek fel éjjel sem. Nem volt már annyira veszettül sok tejem, de azért még elég volt, egy darabig…

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Tovább

Fog nélkül is lehet enni!

Még egy kis május. Nagyon sok minden történt abban a hónapban. Jöttek látogatók is már, érdi barátnőm is meglátogatta a csajokat, nekem is jók ezek a találkozások, kicsit másról is lehet beszélgetni, de persze a gyerek téma a központ mindig. Ez már csak így van, és így is lesz most már, úgy gondolom. A délelőtti alvást a lányok a szőnyegen szokták nyomni. Simán maguktól elalszanak éppen ott, ahol vannak. Még mindig sokszor összeér valamelyik testrészük ilyenkor. Nagyon édesek! Ahogy említettem kertes házban lakunk, így, most már, amikor igazán jó az idő, akkor kiteszem a plédet a fűre és kifekszünk levegőzni. Minden érdekli a csajokat! Nyáluk folyamatosan folyik, de még nincs egy darab foga egyik lánykának sem. Nem is láttam, hogy ez hamarosan változna, se bedagadt íny, se fehéredés…

Éppen így aludtak el akkor:

Kedvenc kajáik között volt az édesburgonya, sütőtök, cékla, alma. Amiben kicsit több a krumplit tettem, azt már nem ették meg. Védőnő javaslatára és a dokival is egyeztetve én rizsdarát (régebbi nevén rizsnyákot) tettem az ételükbe, amitől kicsit laktatóbb és sűrűbb is lett. Szépen ettek a lányok, a krumplin kívül nem volt olyan, amit ne ettek volna szívesen. Ami nekem segített, az Havas Dóra Születéstől Születésnapig című könyve. Facebookon a Lila füge oldaon találsz recepteket Tőle! Reklám helye, de tényleg én sok mindent ebből vettem, meg persze az internet is jó barátunk. A régi lefejt és lefagyasztott anyatejet csak főzéshez tudtam felhasználni, mert egyébként felmelegítve nem ették meg. Nem tudom, hogy hűtő ízt éreztek rajta, vagy csak nem volt jó a csomagolás :) Én igazán betartottam, hogy mikor mit vezessek be, az allergénekkel is kivártam a megfelelő időt. A glutén-t bevezettem a hozzátáplálás elején, ahogy kellett, simán a 7gabonás pépet belekevertem a gyümölcsbe. Nem volt semmilyen allergiás reakciójuk hála Istennek.

Kicsit komolyan vettem a hozzátáplálást! :)

A képen édesburgonya, répa, cékla, krumpli, rizsnyák és anyatej van:

Pontosan nem emlékszem, de talán májusban mentünk vissza a kardiológiára, bár lehet ez már június eleje volt…jaj nem tudom. Említettem még a várandósságkor, hogy az egyik babánál volt valami szívzörej szerű, és amikor kiengedték a lányokat a PIC-ről, akkor kellett időpontot kérni a további vizsgálatra. Mivel nem tudták akkor a pocakban, hogy akkor melyik baba is volt, akinél észlelték, ezért Mindkettőjüket megvizsgálták. Szerencsére itt túl sokat nem kellett várni, illetve a vizsgálat is gyorsan lement. Nagyon ügyesek voltak a lányok, pedig mindenféle zsinórt raktak rájuk, meg EKG-t is csináltak Nekik. Meg is dicsérte a doktornő a lányokat, hogy jól viselték a vizsgálatot. 

Ami még ebben a hónapban történt, az első fotózás, hivatalos! Akkor még kezdő fotós ismerősünk házhoz jött, így nekünk nem kellett kimozdulnunk, ez nagy könnyebbség volt számunkra. A lányok még nem ültek, de azért már jó nagyok voltak, így egy-két kelléket nem is tudtunk használni. Így is fantasztikus képek sikeredtek! Hálás vagyok érte! Nagyon ajánlom Neked is, ha szeretnél fotókat, Facebookon megtalálod az MGS fotóstúdiót!

Vigyori Lanuska, tátiszájú Boróka :)

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Tovább

Amikor Anyák Napján már én is kapok ajándékot!

Elkezdődött a tavasz nálunk is, a bejegyzés első részében mesélek egy picit a koraszülöttség egy újabb "különlegességéről", majd a hozzátáplálás beindulásáról olvashatsz! Ismét, amikor egy biznisz beindul! :)

Mostanában sok képet láthattok a gyerekekről. Nem tudom feltűnt-e Nektek, hogy nem egészen kerek a fejecskéjük. Muszáj erről is írnom, mert amíg nem tudtam, hogy ez miért van nekem is nagyon furcsa volt. Olyan kis körte alakúak. Szóval több féle megközelítést olvastam, van, akik azt mondják azért van így, mert császármetszéssel születtek, és a másik, ami szerintem kicsit hihetőbb és megalapozottabb, hogy koraszülöttek. Amennyiben van ilyen ismerősötök, lehet ott is feltűnt, ha mégsem, a neten biztos láthatsz még ilyen babákat összehasonlítás képpen. Mindenkit megnyugtatok, akinek korababája van, az se ijedjen meg, ez el fog múlni! :)

Vannak olyan történések, amiket feljegyzeteltem magamnak a naptárban. Muszáj, mert nem tudom sajnos minden nap írni a gépen a történteket. A következő ilyen május elején, hogy pelenkázás közben a lábukat megfogták! Lehet ez időre született babánál nem olyan lényeges előre lépés, de én ettől (is) nagyon boldog tudtam lenni! Májusban nagyon felgyorsultak az események! Az első nagyon fontos, hogy anyuka lettem! Így anyák napjára engem is megleptek a gyerekeim! (férjem segítségével :)) Mondanom sem kell, folytak a könnyeim, mint a záporeső! Nagyon megható volt!

A hónap elején megint voltunk pecázni egyet, halat ismét nem sikerült fogni, de már a lányok ettek gyümölcsöt közben! (almapépet) Boróka május 10-én az oldalára fordult, Lanus pár napra rá szintén. Nagyon beindult a mozgásfejlődés, lassan fél évesek lettek a csajok, státuszon szépen teljesítették a követelményeket. Ezek után már a forgás hátról hasra és fordítva sem volt nehezükre. Fantasztikusan fejlődtek, pedig már Dévény-tornára sem jártunk! Ahogy említettem júniusra voltunk visszarendelve kontrollra. Mivel elkezdek jobban mozogni a kiságyban, beszereztünk egy pelenkára csíptethető légzésfigyelőt. Volt, hogy még mindig bejelzett a lapos. Nem tudom miért nem érzékelte Őket rendesen, mert tutira nem volt légzésleállás egyik esetben sem. A pelusra csíptethetővel is teljesen meg voltunk elégedve, egészen addig tudtuk használni, amíg nem kezdtek el jobban elmászni az ágyban. 

Az első étkezés kiváltás is ebben a hónapban történt, május 16-án volt először, hogy csak gyümölcs (alma) volt uzsonnára. Mivel szépen megették a 140-150 gramm adagokat, így már anyatejet nem adtam nekik utána. A hozzátáplálás elején ismét használtam egy applikációt (már nem tudom melyik volt, bocsi), amiben vezettem, hogy éppen mennyi anyatejet és mennyi szilárd ételt ettek. Végre találtam egy olyat, ahova nem csak egy babát lehetett beregisztrálni. Szerintem nagyon praktikus, de egy idő után ez is macerás volt, mert szinte mindent kellett volna vezetni hozzá, hogy lássam a fejlődést, mennyit és mikor pisilt, kakilt, mennyit aludt…stb. Nem volt egyszerű az elején, hogy most akkor mennyi étel is elég Nekik egy alkalomra, még a gyümölcs oké, de a későbbiekben a főzelékekkel voltam bajban. De ismét ne rohanjunk annyira előre. Szóval, a védőnővel és a gyerekorvossal egyeztettem folyamatosan, meg a bolti bébiételeken láttam, hogy körülbelül hány grammos egy üveg baba kaja. A kiváltást onnan tudtam, hogy mikor kell, hogy volt olyan alkalom, hogy 150 gramm mennyiség után még ugyanennyi anyatejet szlopáltak, döbbenet! Akkor azt mondtam, hogy na, elég lesz talán! :) 

Hó végén elkezdük a főzeléket is próbálni, mindent főztem Nekik előre, tettem a fagyasztóba. Anyatej tároló zacskókban remekül le lehet fagyasztani az ételt. Lehet a mennyiségeket is látni, illetve este elővettem és másnap csak melegíteni kellett. Amikor aludtak, akkor főztem előre meg jó nagy adagot. Ezekről majd később is fogsz olvasni, mert szintén ezt is nagyon tudatosan, előre eltervezve csináltam...lehet mérnöknek kellett volna lennem? ....:D 

Lana hónap végén már 5950 gramm volt, Boró pedig 6060 gramm! Szépen, lassan kezdte Boróka átvenni a vezetést kilók tekintetében! :)

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Tovább

A "rendszer" szerelmesei, amikor látod, hogy működik!

Gondolom, sok anyukában itt felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan sikerült, hogy a lányok ilyen hamar átaludják az éjszakákat. Azért ez nem volt olyan gyors folyamat ám! Az első három hónap éjszakáira, ahogy említettem nem igen emlékszem. Az esti etetés (úgy emlékszem, nyolc vagy kilenc körül volt) előtt is volt, hogy aludtam egyet a kanapén, illetve szinte utána azonnal ágyba bújtunk. Emlékeztek, írtam, hogy mindent rendszerben csináltunk/csinálunk, az esti rituálé úgy nézett ki, hogy a fürdetés előtt már félhomályt csináltunk a szobában, és a Bóbita-Bóbita táncol-t énekeltem a lányoknak, egyébként a mai napig. Fürdetés kis kádban, felváltva. Ezeket mindig apa csinálta, én segédkeztem illetve a másik babára vigyáztam. Szoptatás idején már nem igen beszéltünk a lányokhoz, éjszakai etetéseknél pedig egyáltalán, mindent nagyon csendben csináltunk. Ez után tettük be Őket a kiságyba. Természetesen volt, hogy üvöltöttek, akkor felvettük Őket, ringattuk kicsikét a feneküket, mindenféle technikát kipróbáltunk, a legbugyutábbakat, amiket az interneten lehetett látni. Nem váltak be, mondanom sem kell. Szóval az esti alváskor sokszor a férjem maradt bent a lányokkal a szobában, engem hagyott pihenni, mert még éjjel keltem szoptatni. Ez ugye még az átaludt éjszaka előtt volt. Ült a fotelban és ott volt Velük, amíg nem aludtak el, nagy síráskor felvette Őket, megnyugtatta a lányokat, egyébként az ágyukban feküdtek. Így szépen megszokták, hogy egyedül alszanak el. Szerintem körülbelül egy hét volt a nehezebb, utána már bent sem kellett maradnia apának. Az elején még a kislámpa világított, amíg el nem aludtak, aztán azt vettem észre, hogy, ha azonnal lekapcsoljuk a lámpát, akkor hamarabb elaludtak. Természetesen azért voltak olyan esték, amikor órákon át üvöltés volt, és semmilyen nyugtatás nem segített. Ez általában növekedési ugráskor volt, illetve később a fogzásnál. Szerintem egyébként egy kezemen meg tudom számolni, hogy Lanuska hányszor volt nyűgös éjjel, szinte mindig Boróka volt a nyugtalanabb, és ez a mai napig így van. Szóval nálunk így történt az egyedül elalvás. Biztos említettem már, hogy ez is egyike volt azoknak a fogadalmaknak, amiket még a várandósságkor megfogadtam, illetve közösen eldöntöttünk, hogy semmilyen körülmények között nem visszük át Őket az ágyunkba. Ehhez tartom magam most is.

Kiemelem ismét a rendszer fontosságát! Úgy gondolom ez segített hozzá minket a nyugodt alvásokhoz. A lányok is így kipihenték magukat és a szülők is. Nem egy tanulmányt lehet arról olvasni, hogy a szülők, leginkább az anyák az első pár évben mennyivel kevesebbet alszanak, mint a baba előtt. Biztosan gyereke válogatja, vannak eleve nyűgösebb babák, de úgy gondolom, hogy a rendsze egyfajta biztonságot nyújt Nekik, tudják mikor, mire számíthatnak! Legfőképp arra, hogy mi mindig ott leszünk! 

Áprilisban annyira jó volt már az idő, hogy elmentünk pecázni négyesben! Persze csajok végig aludták, de mi nagyon élveztük, hogy kint lehetünk és fantasztikus az idő! Sajnos a nap végére nem fogtunk semmit :(

Április közepén történt az első kuncogásos nevetés! Ez valami fantasztikus érzés volt! 

Új ajánlás volt akkor, (most nem követem, hogy mi a helyzet) hogy az anyatejes babáknál is el lehetett kezdeni a hozzátáplálást már 5 hónaposan. Lányok először áprilisban kóstolták tízóraira az almalevet. Cupp-cupp-cupp ízlett nekik! :) Nagyon furcsa volt, nekem, mint első gyerekes anyukának, hogy nem rögtön bekapták a kanalat és leették vagy inkább leitták róla a mammát, hanem, mint a cicit, vagy cumit, szlopálták a kanálról a levet. Ahogy elkezdtük a hozzátáplálást, pár nap után, ki is hagytunk kettő hetet, mert a székletükben láttam a rost darabokat, így a doki javaslatára pihentettük picit. 

Továbbra is a játszószőnyegen töltötték a nap nagy részét, még mindig sokat volt ökölben a kezük, de már a lógó játékokat megfogták, próbálták a szájukhoz húzni. Kézfejüket már egyre többször próbálták benyomni a szájukba. Ez már olyan babás viselkedés volt! Tudom nehéz Neked anyuka, akinek nem korababája van elképzelni ez mennyire büszkévé tett engem, de ezek mind-mind nagyon fontos mérföldkövek voltak számunkra!

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Megosztásokat, ajánlásokat köszönöm!

Tovább

Tandem szoptatás? Az, ami csak a filmekben van!

Kezdtek beállni a napok, volt, hogy barátnőmmel is tudtam találkozni, akinek egy héttel hamarabb született a babája, de szintén kora baba, 35. hétre jött fiúcska. Már említettem, amikor kórházban voltam még. Néha Ők jöttek hozzánk, volt, hogy mi látogattuk meg Őket. Lányok még háromszor aludtak napközben, éjszaka hajnalban egyszer ettek már, utána hétkor és kezdődik a nap. A hajnali etetést már egyedül csináltam, férjemnek így azért jobb volt, hogy végre tudott egész estéket aludni. Simán ment, hogy átmentem Hozzájuk, egyik pelus csere, etetés, másik pelus csere és etetés. Amíg az másodikat etettem szépen visszaaludt az első. Ekkor már nem fejtem utána, mert megették az adagjukat ciciből. Egyre többször volt már jó idő, így a délutáni alvás már kint volt a teraszon, még hordozóban kiraktam Őket és el is aludtak. Megmondom őszintén én megpróbáltam együtt szoptatni Őket, de egy lehetetlen vállalkozás volt, szerintem ilyen is csak a filmeken van :) nagyon mohón ettek, többször kellett büfiztetni Őket közben, így az egyszerre etetésről én le is tettem.

A Dévény-torna mellett az is beállt, hogy előkerült a játszószőnyeg, lógott rajta mindenféle csodás játékszer, de még a nézegetésen kívül nem nyúlkáltak hozzá. Nagyon nem szerettek hason lenni, de hát valahogy meg kellett tanulni tartani a fejüket, a gyógytornász javaslatára egy törölközőt tekertem hónuk alá, illetve már van olyan játék párna, ami direkt arra való, hogy hason rajta fekszik a gyerek és tudja a játékokat nézegetni, amik rá vannak aggatva. Ebben a hónapban végre már többször van mosolygás is és mintha már jobban érdekelné Őket a külvilág. Bőszen énekeltem Nekik, mondókáztam, de egyelőre visszajelzés nem volt sajnos. Amikor a kezükbe tettem valamit, karikát, játékot, akkor azt tartották egy darabig, de körülbelül ennyi volt. Nem tudom Ti miként kezeltétek ezt, de nekem nagyon nehéz volt, úgy éreztem, hogy csinálom-csinálom, de semmi visszajelzés nincsen, hogy ez jó így. Oké, a doki mondta, hogy az jó, ha sok színes játék veszi körül Őket, de akkor is hiányzott az, hogy Ők reagáljanak. Természetesen a mai eszemmel már tudom, hogy ilyen ez a gyerek nevelés, csinálod, sosem tudod az adott pillanatban, hogy jól, csak később fog kiderülni, milyen embert neveltél fel. Ez így szép és jó, de akkor nehéz volt. Így most azt tudom tanácsolni az újdonsült anyukáknak, hogy türelem, türelem és türelem!

Boróka a támaszkodós párnán (nem tudom, hogy mi az igazi neve:))

szoptatás anyatej alvás gyógytorna Dévény-módszer ének

Amikor jó volt az idő, a délutáni alvás séta közben történt. Nekem is jót tett, és a lányoknak is, hogy a levegőn lehettek. Márciusban már olyan szép volt az idő, hogy csak vékony kabát és takaró kellett az alváshoz :)

Séta közben

szoptatás anyatej alvás gyógytorna Dévény-módszer ének

Egyre többször előfordult, hogy a hajnali etetéskor a lányok nem ébredtek, hanem én keltettem őket, vagy az ébresztőórámra keltek fel. Éppen valamilyen receptért ugortam be a dokinkhoz, amikor rákérdezek, hogy, na, mi legyen a hajnali keléssel, mert úgy érzem, hogy csak én akarok felkelni hajnalban. Aggaszt a dolog, mert szépen megeszik a 120-130 ml-ket. (igen, még mindig méregetek) Az orvos rám néz és közölte, hogy hagyjam aludni őket. Lanus 5060 g, Boró pedig 4980 g, napközben szépen ettek, 4,5 hónaposak. Következő este úgy hallom, hogy mintha mocorognának, szóval még volt etetés. Aztán másnap meg is beszéltük a férjemmel, hogy valószínűleg csak én hallottam, hogy felkeltek…így aznap már nem ébresztettem őket, és láss csodát végig aludták az éjszakát! :D Ez március 31-én történt :)

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Megosztásokat, ajánlásokat köszönöm!

 

Tovább

Mélyvíz, egyedül az ikrekkel

Attól kezdve minden héten jártunk a „masszázs”-ra, én csak így hívtam, mert körülbelül úgy nézett ki a torna. Egyáltalán nem tolerálták jól a csajok. Mivel férjem nem tudott eljönni velünk, anyós tologatta addig az egyiküket, amíg a másik „tornázott”. Szinte végéig ordítás volt. Engem annyira nem zavart, tudom, hogy jót tett nekik, szerintem Márti nénit jobban zavarta, minden alkalommal feltette a kérdést „nincs cumijuk?”, még az első pár alkalomra elvittem, hátha bele tudom tömni a szájukba, de persze esélytelen volt. Pedig már azt hittem vége van a cumi témának, de igazából itt tettem el végleg. Így maradt az éneklés és játékok mutogatása. Összesen 7 alkalommal mentünk Márti nénihez, májusig és rá egy hónapra kellett visszamennünk egy kontrollra, hogy rendben fejlődnek-e. A kontroll június végén volt, az első nyaralásunk után! 

No, de ne rohanjunk annyira az időben. A 2017-es tél nagyon hideg volt, nem esett sok hó, de röpködtek a mínuszok. Ennek ellenére a vírusok is támadtak, amik férjemet is leterítették. Február volt, mivel beteg lett, így megkértük anyósomat, hogy aludjon itt egy éjszakát, hogy férjem ki tudja pihenni magát, nekem meg legyen segítségem. Szóval, gondoltuk, hogy összehozzuk az első olyan estét, amikor apa aludhat. Az első esti etetésnél anyós segített, másodiknál pedig szólt, hogy igazából Ő sincs jól, köhög is és talán lázas lett. Puff neki, így el is maradt az apai alvás a továbbiakban, muszáj volt apának gyorsan meggyógyulnia (pár óra alatt), hogy segítsen az estében. Lányok éjjel még mindig cumisüvegből kapták az anyatejet, napközben próbáltak már szépen szopizni.

Így történt, hogy másnaptól mélyvízbe kerültem, nem volt segítség napközben! 

Sok mindenre nem emlékszem ebből az időszakból (se). Reggel munka előtt apa segített a lányoknál, így azért könnyebb volt. Istennek hála jó a munkahelye, mert tolerálják, hogy később tudott csak beérni. Az etetéseket úgy oldottam meg, hogy 90%-ban Boró kapott először enni, mivel nagyon akaratos volt az evésben, Lanus legtöbbször türelmesen végig várta. Nem is emlékszem, hogy én mit ettem, de valószínűleg férjem hozta az ebédet, vagy rendeltem. Akkor még nem volt erőm főzni is. Amíg egyiküket szoptattam, a másik pihenőszékben leste a történéseket. Próbáltam tartani a szoptatási időt, mértem mennyit ettek, meg nem lóghattak a cicin órákat, mert a másik akkor aztán tényleg ordításba tört volna ki. Meg is említem ismét, hogy én nem szoptattam igény szerint. Sokáig nem is tudtam, hogy mi az, hogy iszsz-es baba, elég gáz, de úgy kellett rákeresnem a neten…nem tudom különben, hogy anyukák ezt miként oldják meg, most az ikresekre gondolok. Bár én egy gyerekkel sem csináltam volna. Ez az egyik olyan dolog, amiben tartottam magam az elhatározásomhoz. Hála Istennek és természetesen férjemnek, hogy én nem törtem meg ezekben a fogadalmakban. Sok helyen lehet olvasni, hogy persze, elképzelsz valamit, aztán úgysem az lesz, igen, vannak dolgok, amikben lehet rugalmas az ember, de ez az egyik olyan, amiben nem akartam másként dönteni.

Megemlítem, itt sokkal többet kellett volna jegyzetelnem, mert próbálok visszagondolni, hogy miket csináltam napközben, de áááá, felesleges.

Akkor még szépen elfértek így a kezemben Mindketten

Az etetések közben, és egyébként is, nagyon sokat énekeltem, énekelek még most is….ne is kérdezzétek, szörnyű a hangom! Ciki, nem ciki én néha azért is énekeltem, hogy magamat nyugtassam meg. Körülbelül ez olyan, mint, aki elszámol tízig, hogy nehogy csúnyát mondjon.

A lényeg, hogy Őket megnyugtatta. Valahol olvastam, hogy inkább ugyanazt az éneket kell többször énekelni, mint váltogatni. Gondoltam, hogy Lanának tetszik az „Elvesztettem zsebkendőmet…”, énekeltem vagy harmincszor, hátha, de nem igazán jött be…:) most már nevetek, de akkor…

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Megosztásokat, ajánlásokat köszönöm!

Tovább