Nemrégen volt Anyák napja. Talán ebből kifolyólag is gondolkodtam el azon, hogy én milyen anyatípus lehetek? Internet a barátunk, így, ha erre rákeresek, akkor millió cikk fog felsorakozni, illetve még tesztelhetem is magam! Vannak jópofa kérdések, amikre válaszolhatok, és hipp-hopp kidobja, hogy például anyatigris típus vagyok. Azt hiszem már csináltam ilyen tesztet, de nem emlékszem, hogy mi jött ki. Arra viszont igen, hogy nagyon irányítottak voltak a kérdések benne.

Elgondolkodtam, hogy jó-e ez egyáltalán, hogy akkor Gizike, Annácska vagy akárki kitölti és akkor ki tudja jelenteni, hogy akkor most Ő ilyen vagy olyan anya? Úgy gondolom, ez saját magunk megnyugtatására, önigazolására van kitalálva. Amennyiben a személyiséged olyan, hogy egyébként is kiállsz a saját igazadért, akkor nem is fog mást mutatni a teszt sem, minthogy Te egy anyatigris típus vagy. Mindig is szeretted a gyerekeket, esetleg pedagógus is vagy, akkor biztosan a tyúkanyó jellemzői fognak kijönni. Nem is beszélve az olyan anyukákról, akik már a szülést megelőzően is határozottan a hordozást képviselték, esetleg már van egy-két gyermekük, akiknél ez bevált, akkor nem is fog ezen változtatni, miért is tenné? Ugyanez az vonatkozhat az együttalvós és különalvós szülőkre. Meséltem Nektek, hogy én a várandósságom előtt tudtam azt, hogy nálunk biztosan a gyerek külön szobában, külön ágyban fog aludni. Persze az is segített, hogy ikrek lettek, de akkor sem ez volt a fő csapásirány. Így döntöttünk közösen a férjemmel és ehhez tartottuk magunkat. Viszont nővéremék pártolják az együttalvást, mindhárom gyermeknél így tettek, Nekik ez vált be, így nem is változtattak rajta. Ugyanez vonatkozik a mosipelust használókra szerintem, illetve a rendszerben élők nagyrészt olyanok, ahol ikrek vannak, vagy több gyermek, mert máshogy nem is lehetne megoldani. (túlélni)

anya anyaság nevelés értékek értékrend
Inkább az összes egyszerre!

Nemcsak anyatípusokra vannak tesztek, hanem nevelési stílusra szintén! Illetve vannak okos emberek, akiknek ez a szakmájuk, Ők biztosan be tudnának kategorizálni valamilyen típusba engem is. Kérdem én, hogy nevelheted-e máshogy a gyermeked, mint amilyen értékeket képviselsz? Nem kell hozzá semmilyen diploma, hogy azt mondjuk, hogy nem! Minden családnak megvan a saját értékrendje és ezeket fogja átadni a gyermekének. Sokszor ez is a cél a szüléssel, hogy hagyjunk nyomot a világban, hogy amit mi képviselünk, azt át tudjuk adni. Nem gondolom, hogy ki lehet jelenteni, hogy valaki ilyen meg olyan stílusban neveli a gyermekét. Nem szeretem a skatulyákat, Mindenki önálló személyiség, az, hogy vannak hasonlóságok, az még nem jelenti azt, hogy ugyanolyanok lennénk!

Gondoljunk abba bele, ha tényleg az lenne, hogy kategóriákba lennénk sorolva, akkor nem tudnánk változtatni azokon a rossz beidegződéseken, amiket hoztunk magunkkal a családunkból. Az értékrendünket úgy alakítjuk ki, hogy az egyik része, amit kapunk a szüleinktől és van a másik fele, amit az évek során alakítunk ki magunknak. Rajtunk múlik, hogy melyik van túlnyomó részben. Te választod ki, hogy mit szeretnél képviselni, nem szabad, hogy rányomja a bélyegét egy rossz gyermekkor, instabil szülői háttér.

A mi életünkre a fentieket levetítve, azt kell mondanom, hogy rendszerben élünk, különalvó pártik vagyunk, Isten hívők, templomba járók. E mellett sokszor érzem magam anyatigrisnek, és persze tyúkanyónak szintén! Láthatjátok, hogy családon belül lehet mást képviselni, nem határozta meg az én életemet sem a hozott, látott minta. Ezek mellett próbálom a határozottságomat, önállóságomat a gyermekeimnek átadni. Akkor most melyik kategória vagyok? Nem szeretnék semelyikbe tartozni. Te se akarj! Legyél az az ember, aki vagy! Ne hagyd Magad befolyásolni! Nagyon nehéz a mai világban tudom, sok minden zúdul ránk a médiából és az online világból, de akkor se ezeknek akarjál megfelelni, hanem Önmagadnak! Azt kell mondanom Neked, hogy én csak simán anya akarok lenni, semmi egyéb jelzőt nem akarok magamra aggatni. Illetve tartom magam az elveimhez, az értékrendemhez, amit át szeretnék adni a gyermekimnek! Szerintem Te is tedd ezt!

Facebook -on és Instagram-on is megtalálsz! Kövess és még több érdekes, bensőségesebb tartalmat olvashatsz!

Megosztásokat, ajánlásokat köszönöm!

anya anyaság nevelés értékek értékrend
A kép most Anyák napján készült