A 12. hét kezdetén volt az esküvőnk, vártam nagyon. Nem volt az a hagyományosnak mondható, mivel DJ szolgáltatta a zenét, ami nem lakodalmas volt, illetve büfé jellegűre vettük az étkezést. A szertartások fantasztikusak voltak, sokan emlegetik most is, hogy mennyire bensőséges volt a templomi esküvő. Nekünk ez fontosabb volt, a polgári is gyönyörűen sikerült, de a lényeg számunkra, hogy Isten előtt már házasok voltunk. Jöhetett a „lakodalom”, sokan a családunkban már tudták, hogy várandós vagyok, de azt kevesen, hogy kettő baba van. Mivel volt menyasszonytánc, és még azért párszor tudtam rosszul lenni, úgy döntöttünk, hogy elmondjuk mindkét jó hírt. És akkor elkezdődött, a vendégség egy része irigykedéssel, a másik része szinte részvétnyilvánítással állt az ikrekhez. Persze viccesen. Az esküvő nagyon jól sikerült, összességében úgy, ahogy gondoltuk. 

Lagzi utáni kedden utaztunk nászútra, előtte viszont meg kellett ejteni a Down-kór szűrést, kombinált teszttel. A Down-szindróma nem egy szerv betegségét jelenti, hanem a 21-es kromoszómáé, ezen kromoszómán található géneket érinti.  A kombinált teszt pedig azt, hogy ultrahanggal és vérvizsgálattal együtt figyelik meg a 21-es kromoszóma meglétét. (Tudni kell, hogy Magyarországon lehetőség van ekkor a szülőnek dönteni, hogy a babát megtartják-e vagy sem.) Senki ne ijedjen meg, mert vannak még vizsgálatok, melyek pontosíthatják az eredményt, ha esetleg a kockázat kimutatható. 

Nálam muszáj volt még hétfőn ezt megcsinálni (ez igazából még a 11. hét vége volt), mert a nászút után már későn lett volna, akkor már a 14. hétbe lépek. Tudni kell rólam, hogy nagyon alacsony a vérnyomásom, ez a várandósság alatt sem változott, sőt, ez meg is maradt, csak a pulzusom szaladt az egekbe. Ezt úgy értsétek, hogy 100-120 szokott lenni, kapkodtam is a levegőt rendesen. A kombinált tesztet az illetékes nővédelmi központban végzik, éhgyomorra kell menni, szerencse, hogy legalább inni lehet. Miért is írom ezt? Mert én kettő órát vártam, hogy bejussak. Nem tudom, hogy ez máshol is működik-e, de szerintem nem jól van ez így. Illik azért leírnom, hogy lehet időpontot foglalni, és akkor az esetek 80 %-ban be is hívnak a megadott időben.  A két óra várakozás után az ultrahang felvételen már jó eredményt mutatott a babák NT (nyaki redő érték) értéke (1,2 mm volt mindkettőjüknél),  valamint az orrcsont megléte is kimutatható volt mindkettőjüknél (NB jelöléssel a leleten), így a vérvételt is meg lehetett kezdeni. A nővér megnézte a vénáim, nem mert rá vállalkozni, hogy levegye a vért, az orvosra bízta, a bal kezemből nem is sikerült a jobból a végén elég mennyiség jött le. Azt mondták, hogy sms-ben kapok majd egy kódot, amivel be tudok lépni a megadott honlapra, ott meglesz a pontos eredmény. Másnap meg is jött az sms. Néztem a számokat, nem is értettem először semmit, szóval pánikoltam, egészen addig, amíg a férjem ki nem vette a kezemből a telefont és megnézte a számokat. Lenyugtatott teljesen, illetve megmutatta, hogy a lap közepén ott virít, hogy alacsony kockázat. Egy szóval nyugi Mindenkinek, felesleges parázni. (mondom én :)).